"Vi är alla blommor" av Thich Nhat Hanh

meditation Berget

Gör så här: 

Du kan börja med att läsa igenom hela dikten och anpassa din andning till texten. Andra gången du läser kan du välja enbart mellanorden och andas i takt med dem samtidigt som du skapar dina egna bilder.

In-Ut, Blomma-Liv, Vatten-Spegel, Berg-Stabil, Rymd- Fri.

Du upprepar en stund, 3-5 minuter, eller längre vid behov. Gör den till Din!

 

Om texten

Meditationen, som är en dikt, är skriven av Thich Nath Hanh, buddistmunk meditationslärare, fredsarbetare, författare med mera. I slutet av 60-talet reser han till USA för att berätta om det vietnamesiska folkets lidande under Vietnamkriget och deltar i flera fredsmarscher. Han blir så uppmärksammad för sitt arbete att han inte längre kan återvända till sitt hemland. Som en följd av hans exil grundas retreatcentret Plum Village i södra Frankrike och blir ett nav för hans fortsatta gärning. 

Googla gärna hans namn för mer info. Jag kan varmt rekommendera tex boken ”Silence” som kom 2015. På Plum Villages hemsida finns en rik skatt av meditationer och annat att lyssna till.

Om målningen

Bilden, som jag kallar Berget, kom till mig under en meditation på kursen Meditativt måleri 2008. Det är en stressande tid för mig med en nära anhörig som var allvarligt sjuk. I meditationen ser jag varma orangeröda färger omgivna av något mörkare, lika varmt. När jag väl börjar måla med vattenfärger på brunt omslagspapper växer bilden fram liggande på tvären. Efter en kort paus, där jag byter perspektiv, ser jag böran till ett berg i kvällsskymningen. Det är rofyllt, stilla och starkt. Jag lägger till den lilla mediterande figuren och målningen är klar. Så är cirkeln sluten: från stress och ovisshet till en känsla av förundran, stillhet och frid.

Några dagar efteråt målar jag om min bild på både papper och duk. Hösten 2020 får jag en beställning och målar en serie bilder på samma tema, utifrån ett nytt nu. Den lille pojken på ursprungsbilden har vuxit upp och fått mer feminina drag. Kankse avspeglar det min egen, inre resa.  

Vill du måla med mig? Läs mer här.

Berget 2020 (såld)

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen