Begränsningar

begränsningar

Vad är det första Du tänker på när du hör ordet begränsningar? Är det ofrihet, restriktioner eller fattigdom?

En vanlig metafor i coaching och terapi är den om det halvtomma glaset. Du befinner dig (hypotetiskt) i en situation där du har dåligt om tid för dagliga promenader den stund solen äntligen är framme. På väg till mataffären inser du att du återigen missat att göra den planering som skulle ge dina barn en fullvärdig, ekologisk middag hela veckan. När det är dags att sova på kvällen är ditt huvud så fullt av tankar att det är omöjligt att somna. Och så fortsätter livet, dag för dag. Är glaset halvfullt?  Nej, det rinner över!!!!!

Troligen rinner glaset inte över med frid, skönhetsupplevelser och meningsfulla stunder. Det rinner snarare över med skuldkänslor, negativa värderingar och känslan av tidsbrist. 

I metaforen ingår att byta perspektiv från det halvtomma glaset till det halvfulla. Det kan fungera och vara till hjälp men förutsätter att vi ser glaset just som halvtomt. Är glaset helt tomt kan det vara svårt att nå upp till hälften, kanske känns livet för fattigt, mörkt och tomt just då? Och är det överflödande bortom kontroll som i mitt hypotetiska exempel tänker jag att den livssituationen behöver tas hand om först. 

 

Vad kan vara en positiv begränsning?

För mig som har erkänt svårt att komma igång med rutinmässiga, tråkiga arbetsuppgifter är en tidsgräns till hjälp. Ge det 20 minuter, även om uppgiften tar en timme. Men att jag ger mig själv tillåtelse att ta paus efter 20 minuter gör det möjligt att börja. 

Under min period av utmattning 2009 började jag göra yoga varje dag, och samma sak där: Det fanns ett pass som tog ca en timme som jag fått rådet att göra. Är du utmattad är en timme en hel evighet, så i mitt fall fick jag lova att göra 3 rörelser varje morgon och att inte döma mig själv om det var det enda jag orkade. Vad hände? Fler och fler dagar blev hela passet av, när jag väl hade börjat tog ofta den inre motivationen över. 

”Att laga soppa på en spik” eller ”Det enkla är det goda”. Vintersoppa på rotsaker, kryddad med salt, peppar och fänkål. Lägg till hembakat bröd med smör och det blir fest.

Begränsad palett

När jag första gången kom till Skaparladan på Rådmansö köpte jag ett startkit med grundfärgerna röd, gul, blå samt svart och vitt. Under målarveckan började jag lära mig blanda till olika färger och nyanser, både för att jag tyckte att det var spännande men också för att plånboken inte räckte till. Idag har jag något fler färger i min låda men väljer ofta 2-3 olika som utgångspunkt för en bild. Den här begränsningen skapar en inbyggd harmoni där variationerna är oändliga när jag adderar vitt och svart. På slutet adderas en guldkant, som kanske består av en citronklyfta i soppan ovan

Veckans reflektion: vad är dina erfarenheter av begränsningar, negativa och positiva. Finns det någon situation eller person där ett perspektivbyte (som i sig är en begränsning) kan vara till hjälp? Finns det en annan situation där en annan form av begränsning skulle göra livet lite vackrare eller lite mer meningsfullt?

Tack till Lena som delade Dag Hammarskölds diktrader: 
Var dag den första- Var dag ett liv. Var dag skall vårt väsens skål räckas fram för att mottaga, bära och återskänka. Räckas fram tom- ty vad som gått före skall speglas blott i dess klarhet, dess form och dess vidd. (Ur Vägmärken)

Vintervila
Vinter- snäckan

Nya bilder på gång i vykortsstorlek 11×15 cm. Lätt att montera i standardram.

Pris 100 kr inkl snyggt kuvert. 

Vill Du prova att måla själv? Nya workshopsdatum kommer snart för dig som vill bli inspirerad. Läs mer på sidan Kreativitet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen