Är detta en människa?

är detta en människa

Primo Levi överlevde Auschwitz.
Vem kommer att skriva berättelsen om det som sker nu? 

Ur boken Är detta en människa?

I kapitlet En bra dag står att läsa: Övertygelsen att livet har en mening är rotad i människans varje fiber, den är utmärkande för hennes väsen. De fria människorna ger denna mening många namn och de grubblar mycket över dess natur och diskuterar den. För oss är frågan enklare.

   Här och nu har vi ett enda mål som ger våra dagar mening, det är att få uppleva våren. Något annat bryr vi oss inte om. Något annat mål bortom detta har vi inte. 
(ur Primo Levi Är detta en människa? 1958) 

 

Tack till M som skrev så här efter förra veckans brev om ”Spiritual bypass”.

(M) läste en intervju med Maria Stepanova (rysk författare, poet och journalist)  i DN. Hon sa: ”För dem som nu inte är direkt inblandade i kriget, i Sverige och i övriga världen, är den viktigaste uppgiften just nu att inte bli galna, att behålla förnuftet. Putin vill korrumpera oss, skada vårt medvetande, så split och främlingskap mellan människor. Vi måste stå emot det på något sätt och jag tror att det är möjligt”.

Vad kan hjälpa oss att vara kvar i förnuftet?

I mitt eget liv har måleriet och poesin blivit den motkraften. Skapandet och konstens kraft att beröra och inspirera, att skänka glädje och mening i det ofattbara och obegripliga. Där finns också den inneboende förmågan att göra samma sak, från ett annat perspektiv, när livet leker och allt är lätt. Konsten går bortom allt och omfamnar hela vår existens. 

Min uppfattning om konst går bortom museernas och konstkritikernas mallar. Jag tänker skapande i en vidare mening, mer Pippi Långstrump och fria själar uttryck. En bekant till mig sa: En poets främsta plikt är att vägra gå i takt. Skapande är liv, så låt oss leva, tillsammans. 

Tack till dig som kom på Öppet Hus i lördags och bidrog till insamlingen till Läkare utan gränser. Jag fortsätter samla in pengar under veckan om du vill vara med. Hör av dig om du vill komma förbi och köpa bilder, 100 kr/st. 

är detta en människa

Workshop Lördag den 19 mars kl 11-14.
Lek med färger och mönster: enkla tekniker med oväntade
resultat. 
Det finns 3 platser, anmälan senast onsdag kl 12. 475 kr/ 425 kr senior.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen