Spiritual bypass

Spiritual bypass
Målar vidare och sparar bortklippta delar.
Spiritual bypass

Ett inlägg på Instagram får mig att vakna till. Bypass i samband med hjärtoperationer har jag hört talas om men vad är spiritual bypass? 

Det Monika Björn skriver om är att använda olika andliga metoder för att släta över företeelser som krig, rasism och förtryck för att må bättre själv. Att lägga plåster på egen maktlöshet och rädsla genom att uppmana andra att skicka kärlek, ljus och frid, just nu till folket i Ukraina. Inte göra något konkret för att förändra. 

Kanske blir jag träffad?

Först skrattar jag för hon är frispråkig och det finns en hel del sanning i det hon skriver. Sedan gråter jag för att jag känner mig maktlös inför Putin och den ryska offensiven. Jag är också rädd för vad som ska hända med de barn som befinner sig där. Vad händer med deras tilltro till livet och att vara människa? Har de ens ett hem i morgon?

Min tyska väninna i Berlin har en livfull treåring och känner att livet är skört. Hur ska hon orka vara närvarande mamma, bidra till hans känsla av trygghet, glädje och tillit och samtidigt vara klarsynt och medveten om kriget med flyktingar utanför dörren? Vad är viktigast och går det att välja?

Jag tror att det är i den skärningspunkten, i OCH, som vi behöver vara. Att känna alla de obekväma smärtsamma känslorna, inte censurera eller stänga av.
Samtidigt göra det vi behöver för att hålla tilliten uppe, oavsett om det handlar om att samtala, sjunga, meditera eller be. 
Till sist (igen och igen): Agera klarsynt, på ett sätt som är till hjälp både på kort och på lång sikt.
Du kan inte göra allt eller hjälpa alla, men du kan alltid göra något, var min väninnas påminnelse till mig och sig själv.

 

Hur gick det med mitt ”uppvaknande”?

Jag hade redan planerat för Öppet Hus i veckan som kommer. Nu bestämde jag att 50 % av alla intäkter går till Läkare utan Gränser. Låt konsten göra skillnad!

Det finns vackra nymålade bilder på papper och duk, bokmärken med mera. 
Papperbilderna är i kortformat 10×15 cm, finns med och utan text och blommor och kostar 100 kr/ st. 
Jag visar även exempel från de workshops som hålls under våren, kortverkstad och Concertina- dragspelsbok. 
Du som har frågor om yoga och meditationstekniker för att minska oro är självklart lika  välkommen!
Nyfiken på hur det ser ut mina kvarter vid Stora Blecktornsparken? Kom hit…

Kan du inte komma på Öppet Hus på onsdag 9/3 kl 12-15 eller lördag 12/3 kl 11-16?
Jag tar med ett urval kort och bokmärken till yogan i kyrkan på onsdag.

Vill Du läsa hela Monika Björns inlägg om Spiritual bypass och annat? Hon skriver ofta om hälsa, kost och träning för kvinnor över 50. Troligen finns samma på FB. 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen