Vad måste, ska eller borde Du just nu?

Vad måste, ska eller borde du?
Måste, ska borde?

Kan Du höra den där inre rösten som säger att just nu borde du göra något annat, något viktigare, mer meningsfullt eller mer krävande? 

När jag började lyssna mer noggrant blev jag ofta förvånad över hur krävande mina inre röster var. Orden var högtravande och lite gammaldags och när jag drömde var tonläget strängt. Du Ska (kämpa på) följdes av Du Måste (fortsätta) och till sist Du Borde (förstå bättre).

Det fanns olika varianter men få var vänliga, kloka, omhändertagande eller förlåtande. Min föräldrar var äldre men när jag fantiserade kunde det vara deras föräldrars värderingar jag hörde. Hur skulle jag agera och hur skulle jag leva för att vara en god och plikttrogen människa?

Det som styrde deras verklighet borde väl fungera för mig också. Eller?

Vi har alla budskap med oss från tidigare generationer, medvetet eller omedvetet. En bekant hade familj i Finland, där pappans släkt var svensk-finsk från väster medan mammans familj kom från östra Finland med ryska rötter. Mycket förenklat stod pappans familj för plikt och mammans för fest. I det spänningsfältet växte min väninna upp. Att spara för sämre tider var självklart för pappan. Hur kan man vara så lättsinnig och ställa till kalas bara så där? mammans familj ville tömma alla skåp och lador. Allt ordnar sig, nu är det fest. Var inte så tråkig!

Det som från början ledde till kärlek mellan föräldrarna blev oförenliga motsatser och till slut skilsmässa. Min väninna försökte att vara lojal med båda sidorna, men vem kan lyckas med det? leka och festa i vetskap om att i morgon kommer kanske katastrofen, att ruinens brant är nära. Låta bli att leka och bli hånad för sin tråkighet?

Omedvetna budskap

De omedvetna budskapen kan skapa inre konflikter och leda till psykisk ohälsa och missbruk: alkohol, droger, arbete, mat, träning och sex är några exempel. 

Att synliggöra vad som pågår och ibland ställa sina inre röster till svars kan vara en spännande resa. Var kommer Du ifrån? Hur vill Du hjälpa mig?Vad är den goda intentionen bakom orden? 

Här kommer några av mina exempel:
  • Jag måste städa (så att jag inte skämmer ut mig om någon kommer på besök) kan bli
  • Städa vill jag (för att det ger mig glädje att ha det lite fint runt omkring mig)
  • Min självdisciplin är usel, jag borde ha mer (latmaskar förtjänar ingen semester) kan bli
  • Jag vill bli effektivare (så är det extra skönt att ta en paus i solen efteråt).
  • Arbete ska vara komplicerat och krävande (annars är det inte arbete) kan bli
  • Att arbeta kan också vara lätt och lekfullt (här får stränga förfäder hålla för öronen).

Tittar du på mina meningar kanske du ser att mycket handlar om att undvika skam. Livsutrymmet känns trångt och fattigt så jag får svårt att andas. 

Dina exempel

Vilka är dina exempel på måste, ska och borde? Prova gärna att säga orden högt och hitta budskapet inom parentes som är underförstått. Det synliggör konsekvensen av ditt handlande. 

I nästa steg byter Du ut måste, borde, ska mot Jag vill, Jag längtar efter…

 

 

Vad är din upplevda känsla i de olika fallen? Hur kan du bjuda in ett friare, mer medvetet förhållningssätt? Kan det finnas mer lekfulla, och samtidigt fungerande, sätt att leva på? Vad skulle det innebära för ditt liv?

VÅGA MÅLA med mig lördag den 9 april kl 11-13.15.

Jag leder dig genom en lekfull process i flera steg och visar olika tekniker och verktyg som gör det lättare att komma igång och fortsätta att måla. Du kan välja att göra en fin dragspelsbok (concertina) eller mindre bilder av det stora, vita arket vi börjar med. 

Plats Gamla Stans Mötesrum, Johannesgränd 2. 

Det finns plats för totalt 4 deltagare (1 är bokad). Avgift 400 kr (350 kr för studerande och senior) inklusive material. Anmälan snarast!

PS/ Blir du nyfiken på bilden i i ledningen? Jag är med på en skissboksvecka online och fick i uppgift att måla något ur minnet. Ethels keramikängel stod på pass i mitt köksfönster.  Jag tänker att änglarna ber om fred på jorden. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen