Inquiry: att fråga in till sanningen

Inquiry Att fråga in
Inquiry: att fråga in till sanningen. 

Vem sanning, kanske Du undrar? 

Det som är sant för dig just nu.

Sedan flera år tillbaka ägnar jag en stund varje vecka åt inquiry. Med M i Norge (sedan 2014?), R i Tyskland (av och till från 2012) och C i Göteborg (på nytt sedan i höstas). Vi har alla gått samma utbildning ”Zen coaching” där inquiry ingår som en väsentlig del. Några av oss valde att inte sluta….

Varför skriver jag om det här?

Det är en så viktig del av mitt liv och har format mig som människa de senaste 10 åren. Inquiry är också den talade formen av hur jag skriver mina måndagsbrev. Så jag vill både berätta och inspirera. Troligen blir det en del i en workshop eller retreat till hösten.

Varje vecka får jag sätta ord på mina bekymmer, min sorg och min glädje. Jag får bada i öppenhetens och sårbarhetens hav, där orden också blir synliga för mig. Det sker utan att orden blir värderade, kritiserade eller satta på piedestal. Jag får tala utan att veta vart det ska ta vägen, även om vägen alltid leder inåt till det som är sant just nu. 

Så här kan det gå till: 

Vi träffas en timme, börjar med att lyssna till varandra, där en person i taget pratar om sitt här och nu. I ett vanligt samtal kanske du blir avbruten eller att den andra snabbt inflikar ”Precis så där det för mig också och vet Du vad som hände mig igår?”.

Den som talar får tala, den som lyssnar får lyssna, för vi är där för varandra. Sedan väljer vi en fråga eller ett tema att utforska. Det finns ingen begränsning av ämne utan allt från ditt liv får vara med. Finns det ingen annan fråga tar vi ”Vad händer nu” eller ”Vad längtar Du efter?” .

En viktig förutsättning för samtalen är att vi inte dömer, kommenterar eller ger råd. Det vill säga vi tränar på att vara ett icke-dömande öra med stort hjärta.  Icke-dömande, acceptans, närvaro är alla begrepp hämtade från mindfulness och det är därifrån den här praktiken kommer.

Den upplevda känslan

Du som tar del av min yoga kanske känner igen begreppet ”The felt sense”, den upplevda känslan” som syftar på hur tanken eller känslan upplevs i din fysiska kropp. I kroppen finns både kunskap och resurser som vi behöver träna på att lyssna till. 

Det kan låta så här: ”När jag talar om det här känner jag hur något börjar landa i mig, jag andas lättare och tankarna blir mer fokuserade. Som en kompassnål som börjar rätta in sig mot norr. Ordet norr känns som en frisk vind av klarhet och ryggen börjar räta upp sig.” 

Kontentan är att du upptäcker flera delar av ditt inre universum. Med andra ord hämtade från psykosyntes: Jag har mina tankar men jag är inte bara min tankar, jag är mer än så. Jag har mina känslor men jag är inte bara mina känslor, jag är mer än så. Till sist: jag har min kropp men jag är inte bara min kropp, jag är mer än så. 

Några vänner berättar:

”Inquiryn ger mig en unik möjlighet att gå in i ett rum där jag kan se på vardagen lite grann från sidan. Jag behöver inte censurera, lägga till eller dra ifrån och mina ord kommer inte att vändas emot mig. Min upplevelse, mina tankar och mina känslor  just nu får utforskas, uttryckas och tas emot.” ”Vi har en grundform och avviker från den när det känns viktigt. Den flexibiliteten är läkande och gör gott. Det är också ett kreativt skapande i stunden.”

Här kan Du se när buddhistiska läraren Tara Brach leder en inquiry om att etablera en regelbunden meditationsvana. 

Videon är ca 8 min lång och publicerades 4 april 2022.

Vill Du hellre måla i medveten närvaro? Jag har börjat hålla workshops med max 4 deltagare där du får utforska, upptäcka och leka med färg. 

Läs mer på Kreativa sidan så hittar du aktuella datum och tider.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen