Glädje är som atomer delningsbart

Glädje
Att skapa är ett sätt att bevara sin medmänsklighet.
”Jag kom lite tyngd av situationen i Sverige och världen. Känslan av maktlöshet: är det ens möjligt att förändra något till det bättre?”

Så här inleder en kvinna sin återkoppling efter en ”Våga Måla”- workshop. Hon fortsätter: Den glädje och positivitet som målandet gav mig. Insikten att glädje precis som atomer är delningsbart och att glädje och förnöjsamhet smittar. Jag tror att det var du, Anna, som sa att det stora börjar i det lilla”.

Med de här orden vill jag hälsa dig välkommen till en av mina kreativa workshops. Samtidigt hoppas jag att du som inte har tid eller möjlighet att komma ändå blir nyfiken att läsa vidare.
Till skillnad från en ”vanlig” målningskurs så är samtalet lika viktigt som att bli inspirerad av färg och verktyg när vi träffas. Kanske får du gräva djupt i källaren för att hitta din tillit? Och vad gör känslan av maktlöshet med dig? 

Att döva smärtan eller ta hand om den?

När vi blir överrumplade, besvikna och rädda är det enkelt att ta till något som dövar smärtan. Det kan vara ett glas vin, äta något sött, se på en TV-serie eller tre, begrava sig i arbete eller besöka ett köpcenter (inte min personliga favorit men butikerna har ofta fullt hus). Valet som inte är lika lätt tillgängligt i vårt samhälle heter självomsorg. För min del kan det handla om att träna in andningstekniker för att släppa de starka känslorna och landa, meditera för att utforska känslorna och gå ut i naturen för att tanka livskraft. Du behöver hitta dina sätt att ta hand om dig för du behövs! Klartänkt, påfylld och medmänsklig. 

Måla och skapa tillsammans

Min väg, förutom de ovan, går genom det lekfulla skapandet och nu vill jag inspirera fler att utforska den vägen. På ett sätt kan det låta som en motsättning: är det möjligt att gå från maktlöshet till glädje? Jag vill svara att det är nödvändigt och att steget går genom ökad medvetenhet. Den andra frågan kan vara: Är jag egoistisk som leker och kluddar när vår planet är i fara? 

Naturen kan visa vägen.
  • Se på fågelungarna som tar emot all mat som ges. Frågar de om de är värdefulla nog att få äta?
  • Blomman som tar emot sol, regn och vind för att växa. Hör du den fråga- inte ska väl jag? 
  • Det nyfödda barnet som ammar, med ögon som har fokus precis så långt som det är till bröstet. Barnet äter sig mätt och rapar njutningsfullt efteråt.
En aspekt av kreativiteten är att det är DU som SKAPAR.

I många andra sammanhang är Du och jag mottagare av andras budskap varvade med diverse köpsignaler.  Att skapa är att ta initiativet.  Med dina egna händer, prova, leka och upptäcka vad som (verkligen) gör dig glad, tillfreds och kanske till och med lycklig. 

Vad händer när Du skapar?

Först behöver ofta något komma ut, som det första vattnet på landet efter vintern. Efter ett tag brukar det släppa och nya upptäcktsfärder är igång. Hur många olika saker kan man göra med färg, skrapor och bubbelplast? När jag inte tycker om det som blir? Vad tänker och känner jag då? När det blir ett oväntat glädjefyllt möte med bilden. Hur går dina tankar och vad känner Du? 

 
Veckans reflektion:

Är det egoistiskt att ägna sig åt lek och skapande när världen lider? Vilka behov kan skapandet uppfylla hos dig? 

Nya datum för kreativa workshops

Nästa ”Våga Måla” är på fredag 29 april kl 11-14.15, sedan lör 7 maj plus lör 26maj. 
Du kan gå flera gånger, jag har flera olika sätt att visa hur du kommer igång och får lust att fortsätta. För dig som är extra nyfiken på att blanda färg är datumen fre 13 maj, tors 19 maj eller lör 21 maj. Tid kl 11-14.15. 
Hela programmet hittar du på kreativa sidan 

Här är en av mina favorit podcast! Terri Cole är en amerikansk psykoterapeut som gärna talar om att sätta sunda gränser. I avsnittet i länken talar hon om självomsorg. Medberoende och vad som får relationer att hålla är andra teman hon tar upp. Lyssna och se om du också uppskattar. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen