Gör det ändå: Moder Teresa

Gör det ändå
Gör det ändå

Människor är ofta oresonliga, illojala och egoistiska- förlåt dem ändå.

Om du är generös kommer du kanske att anklagas för själviska motiv- var generös ändå.

Om du är framgångsrik, kommer Du att få falska vänner och sanna fiender- var framgångsrik ändå.

Om Du är ärlig och uppriktig kommer människor kanske att utnyttja dig- var ärlig och uppriktig ändå.

Det du tillbringat med att bygga upp, kan någon annan rasera över en natt-  bygg ändå.

Om du finner frid och lycka, kommer någon annan att bli avundsjuk- var lycklig ändå.

Det goda du gör idag, kommer kanske att vara glömt  i morgon- gör gott ändå.

Det världen det bästa du har, och det kanske inte räcker- ge det bästa du har ändå.

För i slutändan är det här en sak mellan dig och Gud- det var faktiskt aldrig en sak mellan dig och dem.

Moder Teresa

Gör det ändå.

Det låter så enkelt och självklart med Moder Teresas ord. Jag funderar på de otaliga gånger jag stoppat mig själv från att göra något av rädsla för att vara antingen för lite eller för mycket. Andra gånger har jag gått långt över min egen gräns av rädsla för att inte passa in eller för att anses otillräcklig.

Vad är det jag ser?

Det är som om att jag inte litat på mitt eget omdöme. Som tillfrisknande medberoende kan jag se gamla mönster och de är inte alltid så vackra. Min mammas psykiska sjukdom lärde mig tidigt att vara vaksam på tecken och signaler att något inte stod rätt till. Det kunde vara tonfall, rörelsemönster, kramar som blev för långa eller nattliga städstunder när alla ville sova. Det jag försöker beskriva är hur allt fokus låg utanför mig själv och hur det blir ett sätt att leva. Omedvetet? Absolut, men det var min verklighet som barn och ung vuxen och det sätter djupa spår i själen och kroppen.

Varför är det aktuellt just nu?

Den här våren är jag medledare i en grupp i Livsstegen:12 steg till inre hälsa. Varje vecka samlas vi, läser veckans steg och delar utifrån bokens reflektionsfrågor. Veckans tema är Gottgörelse och det handlar om att försonas och förlåta genom att gottgöra.  Är det ens möjligt, tänker jag, och hur vet jag när det är klart? 

Det kanske är det som är poängen?

Jag kanske aldrig får veta när det är klart. Kanske är det just så Moder Teresa menar med: Gör det ändå. Att göra, att vara, att leva utan att veta säkert, utan att förvänta sig ett givet resultat.

Jag gör det ändå!

Just nu vet jag inte vad- men om jag följer min inre kompass kommer det att visa sig. Om en sekund, om en minut, om en timme, om en dag, om ett år. De frön vi sår, vattnar och vårdar växer upp som oväntade, vackra plantor en tid senare. Min trädgård kommer troligen att vara vildvuxen men förhoppningsvis med ett synligt tema av närvaro, medkänsla och glädje. Det får vara en del av livets skönhet och storhet. 

Vad är ditt ”Jag gör det ändå”? 

Varmt Tack till Mona för orden efter förra veckans brev. Så här skriver hon:

Hej Anna!

Visst ska vi måla, skapa, leka och njuta som om det inte finns en morgondag. Vi måste värna om det vackra,  goda, fina och visa att det finns alternativ till våld, ondska, hat och hämnd. 

Vi kan också måla av oss vår ilska och rädsla. Det gjorde jag idag. Det kändes bra.  

Laleh: hennes ord och musik får illustrera texten Gör det ändå. Jag hoppas att hennes verk får inspirera långt in i framtiden.  

Vill Du leka, måla och skapa med mig? Läs mer på kreativa sidan.Kreativitet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen