sakta ned

Om att sakta ned

Om att sakta ned och följa naturens rytm.  

Jag funderar på hur min inre takt ser ut och just nu är den ganska långsam. Det stilla snöfallet påminner mig om att jag inte behöver ha bråttom. Jag kan sakta ned. Det går inte att gå fort på ishala stadsgator och det är så vackert med snön på träden att jag vill stanna upp. 

Det andra som påverkar takten är min förkylning. Kan snuvan rent konkret ha nått hjärnan, undrar jag fast jag vet att det inte är sant. Tankarna är långsamma och tröga och soffan lockar sina sköna kuddar, värmande filtar och mysiga schalar. 

Något som jag tänker på är vilka inre, kulturella föreställningar som styr oss.  

Vad var det prästen Are Norrhava skrev om separeringen mellan det andliga och det som är skapat? Jag letar rätt på boken Djup tid och tunna ställen och hittar texten. 

Summering:

Inom kristendomen finns två helt separata trosuppfattningar: övernaturlig teism och panenteism. 

Övernaturlig teism: Gud /farbror på moln med vitt skägg/ skapade världen och drog sig sedan tillbaka. Dvs Det andliga är avskilt från oss människor här på jorden.

Panenteism: menar att Allt är i Gud samt att Gud inte bara är ”här och nu” utan ”Mer än här och nu”, dvs immanent och transcendent

Med andra ord: Vi människor och naturen är inkluderade i det andliga. 

Inom hinduismen finns Panteism: Gud är i allt. 

Här kommer poängen:

Teismen har dominerat vår kultur under lång tid. Du kan vara kristen, ateist, buddhist men är du uppvuxen i västvärlden så kan teismen ligga som ett (osynligt) kulturellt bagage i ditt inre.

Vad får det för konsekvenser?

Eftersom teismen innebär att det andliga är avskilt (där borta) är människan och naturen varken andliga eller heliga.Vår natur ses som en resurs som kan exploateras och vi är (bara) människor av kött och blod.

Kan du se hur det här tankesättet kan ge upphov till vår tids mänskliga utmattning, skenande miljökris och krig? Hur det möjliggör slaveri, barnarbete, nedvärdering av kvinnor och barn?

Panenteism:

Eftersom allt är andligt, i Gud, blir det svårare att överförbruka eller förstöra jordens resurser. När du ser dig själv och dina medmänniskor som andliga varelser blir det naturligt och självklart att behandla varandra med vänlighet och respekt. 

Om att sakta ned:

När jag läser Ares ord väcks min längtan att allt mer följa med i naturens rytm. Att sakta ned i vintertiden, lägga mig lite tidigare, äta varma soppor av de råvaror som finns i säsong osv. 

Hur går det ihop med dagens krav på snabba svar och ständig tillgänglighet?  

Nej, det går inte ihop! Jag känner mig som åsnan Ior och säger att det får räcka nu.

Hur väljer Du?

Ge näring åt din livsenergi

Jag blir alltmer nyfiken på QiGong och det är med stor glädje jag vill dela den här serien med dig. Den har varit med mig flera eftermiddagar i veckan den senaste tiden. Förunderliga ting händer i min kropp och jag vill inte säga mer än så. Prova den!

Jag har ställt in videon så att den börjar på 9.15. Vill du se hela serien är det bara att ändra. Läraren heter Travis Eliot. 

Hem
jag leker med ljusa nyanser . Vill du måla med mig? Tryck på bilden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen