Prestation: ordet som ger dig rysningar?

Helhjärtad
Prestation baserad på rädsla eller skapande baserade på kärlek. Vad väljer Du?

“Creativity is intelligence having fun”. Einstein 

Prestation kan kännas som ett ord med huggtänder.
Prestera annars finns du inte.
Om Du inte presterar får du inte kärlek/ tillhörighet/ värde etc.
Hög kvalitet på din prestation annars är det inget värt. 

Listan kan göras lång och leder ofta till utmattning.

Mitt förhållande till prestation

Jag har presterat hela mitt liv och kommer troligen att fortsätta med det.
Det som har förändrats är hur jag väljer och, att jag väljer. 
Tidigare var jag högpresterande, disciplinerad och strukturerad och gick från klarhet till klarhet. Hela den  tiden med en känsla av otillräcklighet, på så sätt att jag visste att jag snart skulle bli avslöjad som den bluff jag var. Nu efteråt kan jag kan se att min självkänsla var ihålig och att jag sökte all bekräftelse utifrån. Det tog många terapitimmar, behandlingar och yogastunder för att vända på det myntet. För alla mynt har två sidor, även det som vi kallar prestation. 
Den andra sidan av myntet kan uttryckas genom citatet om kreativitet i inledningen. “Creativity is intelligence having fun”Jag älskar det! 

Ett nytt förhållningssätt
När jag väljer och agerar baserat på mina grundvärderingar så finns det en rörelse inifrån min kärna och ut. I min föreställningsvärld är den kärnan äkta, hel och fullständig och därför inte lika beroende av bekräftelse och beröm. Det slår mig att jag då hellre väljer ordet skapande istället för prestation för att tydliggöra varifrån impulsen och beslutet kommer.
Så här kan det låta:

Jag skriver det här brevet för att jag längtar efter att bidra till eftertanke.
Min intention är att bidra till en icke-dömande kontakt mellan människor.
Jag skriver i hopp om att mina ord kan inspirera dig. 

Varför prestation som tema? 

Att jag valde ordet prestation beror på att jag fick flera reaktioner förra veckan om att vilja svara på brevet men inte veta hur: med en önskan om tillräckligt klokt, vackert, äkta… En kombination av prestationsångest eller “jag gör det senare”.  

Hur går det till?

Till dig som känner så vill jag berätta hur de här breven kommer till: det är en form av skriven meditation. Jag låter ordet rulla runt i sinnet, smakar på det, lyssnar till det och känner efter om det skaver. Det som kommer får komma och jag tränar på att inte censurera eller försköna. Syftet är, precis som vid en vanlig meditation, att upptäcka vad som rör sig i mitt sinne. Det kan innebära att jag tillåter mig att känna det jag känner, att jag omfamnar,  accepterar det som sker. Dessutom får jag jag en klarare bild av hur allt förändras i stunden och över tid. Det är en väg till självkännedom som fungerar för mig. 

Börja Nu: Du som känner dig osäker på dina grundvärderingar och om de är ärvda från tidigare generationer eller dina egna. Boka gärna ett 30 min kostnadsfritt samtal så utforksar vi tillsammans.  Bokningskalendern hittar du nedan. 

Mindful poetry
Träna prestationsfritt skrivande i en workshop online med mig

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen