Mitt huvud är fullt av tankar

6 december

Mitt huvud är fullt av tankar. Hur är det med ditt? 

Vad är det första du tänker när du vaknar på morgonen? Är det samma som den sista tanken innan du somnar? Och vad tänker Du på när du vaknar mitt i natten av att telefonen ringer?

Veckan som gått 

Under veckan som gått har det blivit den 1 december med nya restriktioner (igen). Jag har hört många samtala om ökad känsla av maktlöshet och ny oro. Det här gör att jag vill lägga lite tid igen på att skriva om tankar, vad de gör med oss och hur vi kan träna på att hantera dem. Jag hoppas att det är till hjälp för dig!

Våra tankar

Våra tankar kan verkligen styra oss och göra att livet ter sig som antingen ett himmelrike eller ett (rent) helvete. Eftersom vår hjärna utvecklats för att se potentiella faror och risker, och dessutom spara i minnet det som gått fel, är det lätt att fastna i oro, ovisshet och rädsla. Hjärnan gör sitt jobb enligt plan och med andra ord är det helt normalt att huvudet är fullt av tankar. 

Finns det något annat spår?

I verkligheten finns en mängd andra tankar som kan uppfylla ditt sinne, det är bara det att de inte har samma starka bioligiska lockelse. Det här innebär att vi behöver bli medvetna om vad vi tänker och ”omskola oss” . Det här kan vi träna på själva och tillsammans. 

Vad tänker Du nu?

Att ställa sig den frågan är en bra början. Det finns en teknik för att bli medveten om sina tankar och hur de påverkar ditt liv och den kallas för Defusion. 

Fusion (motsatsen till defusion) är att Du fastnar i din tankar och låter dem styra din verklighet. 

Målet med defusion är först att inse att dina tankar bara är ord och bilder för att sedan titta på hur konstruktiva de är (istället för om de är sanna). 

Liten påminnelse: precis när du tänker ”Omikron-viruset kommer att sprida sig över hela världen och jättemånga kommer att bli väldigt sjuka och dö” så uppfattar din hjärna det som SANT. Alarmklockorna ringer, pulsen går upp och kanske du håller andan en kort stund.

Som en följd av den första tanken kommer ofta nästa tanke: ”Jag orkar inte med det här viruspratet längre”. Tredje tanken kan vara ” Jag är en dålig människa som inte orkar”. Nu är karusellen igång med osorterade tankar, dömande och kritik och jag vet att många känner igen sig. 

Hur kan Du träna? 

Det första är att bli medveten om vad du tänker. Stilla dig, andas långa djupa andetag, lyssna inåt. 

För att sedan skapa avstånd till tankarna kan Du tex säga:

  • Mina tankar berättar att….
  • I min fantasi ser/hör jag att…
  • min inre radioapparat säger att..
  • mitt huvud är fullt av tankar, nästan översvämning

Det tredje är att titta på hur konstruktiv tanken är:

  • Hjälper tanken dig att se klart på situationen?
  • Får den dig att bli mer handlingskraftig?
  • Är det en gammal tanke? Var känner du igen den ifrån?

Ytterligare ett sätt som du kan använda när  du börjat uppmärksamma vilka tankemönster du sitter fast i är att

  • säga tanken högt med olika röster
  • sjunga orden på en egen melodi 
  • säga orden riktigt långsamt

Prova dig fram och hitta dina egna favoriter. Syftet är Du ska leva ett rikt och meningsfyllt liv. Det är Du värd!

Blir du nyfiken på hur du kan ge akt på dina tankar och få förslag på hur du kan träna så kan jag hjälpa dig. Hela resonemanget är hämtat från ACT: acceptance and commitment theory som är ett av mina verktyg som coach och terapeut. Just nu kan du boka ett 15 min samtal utan kostnad. Du får tre tekniker och jag får träna lite extra. 

Mitt huvud är fullt av tankar

Så började den här texten och för att knyta ihop säcken så är det en tanke som börjar komma upp lite oftare hos mig. ”Jag längtar efter färg” säger den och jag märker att den är en reaktion mot vinterns dämpade färgskala och samtidigt ett uttryck för att jag behöver lekfullheten som färgen och målandet innebär. 

Veckans frågor:

Vilken är den vanligaste tanken du brukar tänka om dig själv?

Hur får den dig att må? 

En riktigt god vän beskriver dig- vad säger hon eller han?

Skiljer tankarna sig?  

I yinyoga får du träna på att bli medveten om dina tankar. Onsdag den 28 december kl 10-16 är det dags för nästa endagsretreat. Plats för 4 deltagare. Läs mer och anmäl dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen