Att vända blad

att vända blad

Vad döljer sig på nästa sida? 

Förra veckan släpptes många av pandemins restriktioner och för många var det troligen med en känsla av lättnad. Nu kan vi åter umgås, fira födelsedagar, bröllop och begravning och vara kulturella tillsammans. Fler arbetsmöten kan ske i verkligheten istället för över länk etc. Rädslan att bli smittad eller smitta andra kommer att minska. 

Men så enkelt är det inte, det gäller inte alla och pandemin är inte över. För det första är det nya bladet, nästa sida, inte blankt utan fortfarande tätt skrivet med konsekvenser av det som är och varit. Sjukvården, eller rättare sagt dess personal, går i många fall på knäna efter att ha arbetar hårt och länge. Utan pauser och med förkortad semester och en dag kommer det korthuset att rasa. För det andra så går det inte heller att bara vända blad och säga att nu tar vi nya tag. Vi behöver också landa, vila och läka det som hänt, både Du och jag i oss själva och vi tillsammans i det kollektiva.

Erfarenheter från bland annat Andra världskriget visar att kollektiva erfarenheter som begravts i tystnad ibland kommer igen i senare generationer. Cellminnen är inte längre att betrakta som hokus pokus, det går att mäta och se påverkan på DNA etc. En del personer kommer att behöva berätta om och om igen medan andra kommer att ta naturen, konsten och meditationen till hjälp. Det finns inte en, enkel lösning nu heller. Livet och våra relationer är för komplext i all sin skörhet och skönhet. 

Livet som en bok

Jag brukar tänka på livet som en bok som skrivs efter hand. Om den skrivs före eller efter känns inte så noga, men en del blad är blanka och andra är fyllda med text. Det finns också sidor med bilder som visar på särskilt minnesvärda ögonblick. Må de vara lyckliga, harmoniska och vackra, eller smärtsamma, tunga och sorgliga, de har sin plats i din bok och i vår bok. Allt i boken är inte lätt att begripa men vissa gånger kan jag i efterhand se en röd tråd. Någon sa: Livet måste levas framåt och förstås bakåt. 

På engelska finns ett uttryck ”a clean slate”. Jag fantiserar om att det kommer från den tiden när budskap ristades in i sten, och att ”a clean slate” syftar på ögonblicket innan något hänt, innan skrivaren startat sitt arbete. Då när allt är möjligt och Du kan påverka vad som ska ske. 

Veckans reflektion: 

Hur upplever Du ditt nuläge? Vad längtar du efter? Finns det något du behöver landa och läka? Vad kan vara ett första steg?   

att vända blad 2
Vill Du måla och samtidigt träna medveten närvaro med mig?

Vi använder kreativa verktyg för att utforska, upptäcka och relatera till livet och oss själva. Det är mycket som händer när vi tar papper, färg och penslar i handen och börjar skapa. Du kommer troligen att lära dig mer om dig själv. Hur reagerar du inför det okända? Vad är utmanande och vad är lätt? Hur förhåller du dig till att det du vill uttrycka inte kommer ut som du vill? 

Under våren arbetar vi mycket med stora akvarellark som sedan blir en dragspelsbok eller mindre bilder. Jag guidar med frågor, visar olika verktyg och tekniker och sedan är fältet fritt för skapande.

Dragspelsbok steg 1

 • fre 25/2 och lör 26/2 kl 11-13.15
 • 400 kr/ senior studerande 350 kr
 • material ingår

Dragspelsbok steg 2

 • lör 9/4 kl 11-13.15 
 • 400 kr/ senior studerande 350 kr
 • material ingår
 • Du tar med din bok från steg 1 och fortsätter med collage, schabloner, pennor och annat roligt

Dragspelsbok med längre meditation och dekoration

 • Lör 12/3 samt fre 1/4 kl 11-15.
 • 650 kr/ senior studerande 550 kr.
 • Material ingår

Kortverkstad (ny) Enkla tekniker med oväntade resultat.

 • fre 18/3 samt lör 19/3 kl 11-14
 • 475 kr/ 425 kr senior studerande
 • material ingår
 
Plats Gamla Stans Mötesrum Johannesgränd 2 nb
 

Anmälan senast 3 dagar före workshopen startar. Inbetalning i förskott efter bekräftelse. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen