Att leva i tillit och be om hjälp

att leva i tillit och be om hjälp
Att leva i tillit och be om hjälp. Varför är det så svårt?
 

Jag tänker på 10 Guds bud. ”Du ska inga andra gudar hava jämte mig”.
Idag, när kristendomen inte längre är lika allmän och tydlig som norm i vårt samhälle, är det som att nya gudar har dykt upp på arenan. Känner du igen Statusjakt, utseendefixering och stress (den fulla kalenderns evangelium)? 

Under min tid som bokhandelsägare handlade nästan alla samtal om att tjäna pengar. När den 150 åriga bokhandeln vi köpte var ombyggd, omvandlad och blivit den mötesplats vi strävade efter då fanns det inte längre något som fångade mitt intresse. Nästa steg var att landa, njuta och jobba på: skapa mer pengar. Det blev så tydligt att nå framgång och tjäna mer pengar inte är en av mina drivkrafter och inte heller något som skapar tillit. 

Jag tror att vi alla behöver något att lita till.

Det gäller i våra nära relationer, det kan handla om att ha en grundläggande känsla av att det finns någon som står kvar även när du uppför dig obegripligt eller blir sjuk. sedan att det finns någon som lyssnar utan att börja kritisera eller ge oombedda råd innan du hunnit prata färdigt. Till slut att det finns någon som hjälper dig att sätta stopp när det gått för långt och du själv är för närsynt för att se det. 
I den tilliten ingår också att ni kan ha olika åsikter och respektera det. Även när det gäller den heta potatisen vaccination / inte vaccination som just nu är en tydlig vattendelare bland syskon och (fd) vänner. 

Tillit byggs inifrån och ut.

Har Du upplevt att tilliten raseras fullständigt? Eller har du upptäckt, som jag gjorde, att den inte riktigt fanns där från början. Att leva i tillit innebar att det du litade till var dig själv och din egen förmåga. Att be om hjälp var svårt när Du behöver vara stark, vara där för andra och fixa allt. Vidöppen för inre och yttre kritik, för det finns alltid mer att uppnå och fler att hjälpa.

Jag provar några tankar:

  • När jag saknar tillit är jag mer öppen för yttre påverkan.
  • Låg tillit kan leda till medberoende, jag har svårt att sätta sunda gränser.
  • Är min tillit låg så har jag svårare att be om hjälp.

Har tillit med självkänsla att göra? Jag tror att det hänger ihop, med trassliga band som knutits upp och knutits ihop igen. Hur ser ditt nystan ut?

Att bygga inifrån tar tid

För mig har huvuddelen av den här processen alltid skett med en grupp som inspiration och stöd. Det är som att tillitsbyggandet behöver speglas i andra människor för att bestående förändring ska kunna ske. Du kan nå insikten om brist på egen hand men det är i mötet med andra, i relation, som vidden av det hela det blir synlig. Vad behöver du acceptera eller förändra, hur långt har Du kommit och hur långt har Du kvar? I ett väl fungerande sammanhang finns det utrymme för experiment, att ha olika takt, våga ge upp en stund och till och med springa före när energin är hög. Men gruppen är kvar, speglar och ger stöd, så långe som ni gemensamt har bestämt. 

Veckans frågor för reflektion:

Hur ser din upplevelse av tillit ut? Har din tillit blivit prövad och har det gått att reparera?  Kan du skriva 3 st ”Jag litar till xxxx” och känna att de är klingar sant och är hållbara?

PoesiLek online

flyttar till måndagar kl 15-16.30. Vi träffas var tredje vecka, skriver, läser högt och bygger gemenskap bortom orden. Nästa tillfälle är den 28 februari. Du anmäler dig genom att skicka ett mail till anna@annasward.se.  Välkommen till nya deltagare!

Här är en dikt som vi skrivit tillsammans:

Verklighet
Öppen utsträckning
Vilken mussla öppnar Du?
Den med pärlan
Så klart
Tilliten får förstärkning utifrån
Tilliten får förstärkning utifrån med hjälp av hemstickade handledsvärmare. Hör gärna av dig om du köpa en av mina schalar i samma garn eller beställa värmare.

Guidad meditation med Tara Brach: Developing self compassion

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen