Låt ingen stjäla dina drömmar

Låt ingen stjäla dina drömmar
”Låt ingen stjäla dina drömmar, tankar eller känslor”.

Första gången jag läste de orden i en bok om yoga var det nära till tårarna. Jag hade börjat yoga några år tidigare och mest praktiserat poweryoga med hjälp av en inspelad dvd. Det gav min kropp vad den behövde men var inte tillräckligt för mitt aktiva, sökande och stundtals oroliga sinne. 

Du har troligen hört talas om Ahimsa, icke-våldsprincipen som Gandhi ofta relaterade till. Begreppet ingår i Patanjalis Yoga sutras som skrevs för tusentals år sedan. Bokens 196 sutras tar upp hur vi kan leva våra liv utan onödigt lidande, och yoga definieras som ”att stilla sinnet från alla tankevridningar”. 

Det åttafaldiga vägen inleds med Yamas:

Ahimsa: att aldrig skada något levande  vare sig i tanke, ord eller med fysiskt våld. 

Satya: Att leva och tala sant. Ahimsa kommer alltid före Satya. 

Asteya: Ingen har rätt att stjäla föremål, tankar, drömmar eller känslor från någon annan. 

Brahmacharya (i modern tolkning): sex bör ske medvetet för att inte ta mer energi än det ger.

Aparigraha: Att vara nöjd. Inte först när du fått, gjort, eller uppnått något, utan som ett sätt att vara. 

Låt ingen stjäla dina drömmar, tankar och känslor.

Jag blir berörd på nytt. Drömmarna, de kan vara som såpbubblor som skimrande vackra flyter omkring och sedan brister. Välmenande vänner råkar säga något som får dig att ändra fokus eller tappa sugen. Du kanske också, mer eller mindre omedvetet, censurerar när det är något som kräver lite mer ansträngning, tar tid eller innebär risktagande. Ofta är det något annat som jag behöver göra först, som att diska, deklarera eller titta på nyheterna. Tänk om jag själv är den största tjuven? 

Den lille pojken En saga för vuxna

Sommaren 2017 tipsar goda vännen Liisa att jag måste åka till Skaparladan på Rådmansö för att måla. Vi får höra en saga för vuxna som för mig handlar om hur barns kreativitet, lust och längtan omvandlas, förminskas och JA- stjäls i en oförstående och regelstyrd omgivning. Sagan inspirerar mig till en bild av en blomma som sedan dess hänger som en påminnelse i min lokal i Gamla Stan. Blomman innebär också en ny fas i mitt eget skapande, där jag tränar på att inte jämföra med andra och försöker uppmärksamma när jag sätter stopp för mig själv. (Du som vill läsa den korta sagan hittar den längre ned.)

Jag tänker att vi behöver återta drömmarna, våga leka, prova och experimentera.
Det finns minst två anledningar till de här tankarna, den första är att det ofta leder till mer stimulerande samtal och möten. Den andra anledningen är allvarligare och handlar om vilket samhälle jag vill leva i och bidra till. Det är en stor fråga, jag vet, och den får vi leva med så länge vi är kvar på den här planeten. Jag fortsätter att bli inspirerad av källor från flera traditioner:  yogafilosofi, Thich Nath Hanhs sociala buddhism och Richard Rohrs inkluderande kristendom. Lika relevant för mig är Nalle Puhs klokskap, Pippi Långstrump kavata sätt att ifrågasätta auktoriteter och Mikael Endes Momo eller kampen om tiden. 
 
Veckans reflektion:
  • Har du någon dröm som du packar ned eller stuvar undan?
  • Vad behöver du för att våga börja lita på din längtan?
  • Om du får drömma fritt- vad är det första eller största du skulle göra? 

Du som redan lever dina drömmar får gärna berätta hur det började.  

Här kan du läsa sagan om den lille pojken.

Den lille pojken (pdf)

Veckans boktips

Yogaliv: åtta steg till ett liv i lätthet. Ewa Lewenhaupt (2009)

Ayurveda för ditt sinne. Janesh Vaidya (2011)

Måla och skriv med mig

Kreativa äventyr april-juni (uppdaterat program). 

Våga måla: Lek med färger och former. Två platser kvar lör den 21 maj kl 11-14.15. 

Öppet Hus lördag den 28 maj kl 11-17, söndag 29 maj kl 13.30-17. 

Prova på PoesiLek, Våga Måla/ Tillsammans och Inquiry- att tala in till sanningen. Jag visar nya och gamla bilder på papper och duk och troligen finns tid för en stunds meditation. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen