Makt, första ordet på önskelistan

Makt
Makt: vad väcker det ordet i dig?

En kvinna vill att jag skriver om makt. Ett ord och begrepp som först känns kallt och obevekligt. Makten som går fram med stora steg, och utan en enda blick på människan, raserar det som vi finner värdefullt och vackert. Som när krigets bomber förstör urgamla kulturskatter och dödar de barn och unga vuxna som skulle bli förundrade av dem i framtiden. 

På samma sätt när storföretagen tar makten att använda vår planet och dess resurser som sin personliga lekplats, utan tanke på framtida behov eller konsekvenser.

I ett mer personligt sammanhang tänker jag på makten att förändra stämningen i ett rum. Det var länge sedan nu, men jag minns kollegan som alltid var lite sur och vrång på måndagsmorgonen. Mycket snart hade de flesta samtalen tystnat. Hur kommer det sig att jag och vi gav bort den makten? 

Jag minns också hur vi tassade runt min mammas växlande humör och tillstånd. Det berättar många om, oavsett om en förälder eller närstående är psykiskt sjuk eller i missbruk, att de egna känslorna och upplevelsen att kunna välja blir nedmonterade inför övermakten. Till slut, ofta efter många år, kan en yttre kris göra att vi hittar kraften att välja något annat. Inte som ett trolleritrick utan (ofta) långsamt och med hjälp av andra som har liknande erfarenheter.

Makt i det stora och makt i det lilla:

Jag behöver mer vägledning och letar i motsatsordboken.

Motsatsen till makt i den här betydelsen (herravälde eller bestämmanderätt) är maktlöshet, vanmakt och underkastelse

Motsatsen till makt i betydelsen styrka och kraft är svaghet och kraftlöshet

När jag läser det här så tänker jag på Sinnesrobönen.

Ge mig makt att acceptera det jag inte kan förändra. Mod att förändra det jag kan. Och förstånd att inse skillnaden. 

Ett aktuellt exempel: 

Flera av mina väninnor berättar om unga döttrar som blivit utsatta för våld i nära relationer. Det första jag tänker är att vi kvinnor och unga män är ofta maktlösa inför mäns fysiska styrka och att det behöver jag acceptera. Men, vi behöver hitta modet och kraften att säga stopp och nej. Kan jag som yogalärare hjälpa unga vuxna att träna på att sätta sunda gränser? Att ta makten över sina kroppar och sina tankar? Inte ensam! Låt oss hjälpas åt genom att vara förebilder också genom att erkänna att livet ibland är svårt och att vi inte vet säkert vad som är rätt eller fel.   

Så här säger Martin Luther King:
”Våga ta det första steget i tro. Du behöver inte se hela trappan, bara det första steget.” 

 

Veckans fråga: Vad är ditt första steg?

Att ha ett rikt ordförråd är också en form av makt. Jag letar gärna både synonymer och antonymer för att skapa mer klarhet och bli mer precis. 

PoesiLek:

Måndag den 13 juni är det nästa tillfälle för dig som leka med orden. Vi träffas online och inget blir bedömt eller kritiserat, men lyssnat till med vänliga öron och ett öppet hjärta. Vi skriver själva och gemensamt, och allt utgår från en bunden form som kan göra det enklare att komma igång. 

Nya deltagare är varmt välkomna!

Tid 15-16.30, avgift 250 kr, senior och studerande 200 kr. Anmälan till anna@annasward.se (max 8 deltagare).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen