Nyfikenhet

Nyfiken
Nyfikenhet kan vara en gåva. Nyfikenheten kan också dra iväg oss i en oanad och oplanerad riktning till omgivningens förundran, frustration eller uppgivenhet. Vi kan till och med bli överraskade själva: var kommer det där ifrån? 
Nyfiken i en strut. Titt Ut!

Till en början försöker vi på olika sätt stimulera barns nyfikenhet och fantasi. Vi vet att det är bra för barns utveckling och det skänker oss själva glädje. Sedan en dag börjar ALLVARET i form av skola, med tidiga morgnar, lektioner och så småningom bedömningar och betyg. 

Nyfikenheten kan överleva i skolans och arbetslivets ordnade värld men vad händer med fantasin? Får den plats i allt det mätbara, reglerade och strukturerade?

Mina egna erfarenheter

Min nyfikenhet har alltid fått mig att läsa många böcker. När jag växte upp började jag välja mer utmanande ämnen och utvecklade ett stort intresse för att utforska och lära, jag var och är vetgirig. Men eftersom min nyfikenhet i så hög grad kopplad till önskan om att få bra betyg så var den pådrivande och stundtals exkluderande. För att tala klarspråk: jag valde bort det som inte skulle premieras.  

Andras berättelser

Jag har också vänner och bekanta som brottats med dyslexi, adhd och autism. De berättar om en daglig kamp under sin skoltid och i arbetslivet. Även om kamp kan leda till nya upptäckter så leder den här sortens kämpande ofta till missmod, låg självkänsla och lågt självförtroende. Konsekvensen av detta, som jag ser det, är dyrbara för både individen och samhället. 

Släpp nyfikenheten fri

Det mer lekfulla, en nyfikenhet som börjar i en känsla av trygghet och lust, kan liknas vid en blomma. Rätt omständigheter och den växer,  frodas, blommar och ger nya frön.

Fantasi och nyfikenhet får oss också att bli mer medkännande och närvarande människor.

Vad vill du ge din nyfikenhet för näring idag?

Vill du prata mer om nyfikenhet, längtan, glädje och allt det som står i vägen: Boka ett 30 min kostnadsfritt telefonsamtal med mig. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen