Ansvar

Anna Swärd

Ansvar: att Svara An

Ansvaret vägde tungt på hennes axlar”.
”Hon bar ansvaret rakryggat och starkt”. 
”Utan att tveka, lämnade hon sin dröm bakom sig och axlade bördan”.

De här raderna skulle kunna vara tagna ur en roman eller lika gärna ur levande livet. Mitt liv- ditt liv- våra liv?


Det första som kommer till mig är att ansvar är något som per definition läggs på dig och att du inte har något val. Det andra att du sviker om du inte ställer upp, att du är egoistisk, oempatisk och inte värd kärlek, vänskap eller omtanke. Tillsammans väger argumenten tungt, för vem vill inte bli omtyckt, sedd och älskad? 

Under min utbildning till samtalsterapeut fick vi utforska djupt liggande föreställningar om oss själva, så kallade introjekt. De kan vara så djupt begravna att de får dig att agera på sätt som du inte alltid förstår. Mitt mest drabbande introjekt som också varit svårast att släppa, lät så här:

DU ÄR ANSVARIG

Ansvarig för vad då, frågar du kanske nu?
För allt, typ…….
(Effekten är inte oväntad: Utmattning kommer som ett brev på posten).

I slutändan behövdes mång års utforskande och tränande för att komma fram  till mitt nuvarande förhållande till ansvar:
Jag väljer att ansvara för mitt liv och jag väljer mina helhjärtade JA. När det är rätt beslut för att jag inte har ork eller tid väljer jag att säga NEJ. Fortfarande tränar jag på att be om hjälp när det blir för svårt eller jag inte har kapacitet.  
Ansvar är att Svara An till livet. Jag tränar vidare. 

Hur ser ditt förhållande till ansvar ut? 
Vad är lätt och när blir det svårt?

Till sist: mina egna erfarenheter av vad som fungerar har format hur jag arbetar med yoga, behandlingar och samtal. På sista tiden har jag på ett tydligare sätt inkluderat mina kreativa uttryck, att måla och skriva poesi.  För att sammanfatta så låter jag livet leda mig vidare på resan till att bli en helare och mer närvarande människa.

Att skriva för att utforska vad som finns under ytan: Mindful poetry

Vill Du använda orden för att utforska och uttrycka, låta din nyfikenhet skriva om det som du inte ”vet” men kanske anar. Har du lust att leka med orden en stund, eller behöver du se klarare på något som du ska skriva eller berätta om?

I gruppen PoesiLek skriver och läser vi tillsammans utan att bedöma eller kritisera. Det kan kännas ovant, men effekten blir att du får uppleva befrielsen i att bli lyssnad på och mottagen som du är. 

Vi träffas digitalt via zoom var tredje fredag kl 16-17.30. Det finns plats för 8 deltagare och kostar 250 kr per tillfälle, 200 kr för studerande och senior. 
Läs mer och anmäl dig via knappen nedan.

Är det dags för dig att be om hjälp? 

Livet kan vara utmanande och ibland behövs det hjälp utifrån. Har Du frågor som du vill arbeta med individuellt tar jag emot i min lokal i Gamla Stan, via zoom eller telefon. Du kan även kombinera med djupt avslappnande klangmassage som även fungerar för återhämtning. 

Boka gärna ett första samtal utan kostnad (avser 30 min och gäller till och med den 31/12-2021). 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen