Om Att älska sig själv

Att älska sig själv
Vad betyder de orden egentligen?

På 80-talet kom boken av Waynes Dyer: Älska dig själv. Kanske var det början på en våg av självhjälpsböcker som sedan dess överflödar fysiska bokhandlar, nätbokhandlar, boktips på julen och till Mors Dag. Många är skrivna av kvinnor och för kvinnor. Hur hänger det här ihop och varför behöver just kvinnor älska sig själva? 

Min reflektion

När jag tar in ordet självkärlek i mitt sinne kommer en känsla av något kladdigt, snudd på omöjligt och framför allt obegripligt. Jag kan inte förstå orden intellektuellt och inte heller omfamna dem i någon upplevd känsla. Om jag lyfter blicken till gruppen kvinnor eller mänskliga varelser blir det inte mer begripligt. Var kommer det här ifrån och vad gör de här orden med oss. Du ska älska dig själv (först) för att kunna älska någon annan (och det ska du annars är du egoistisk).

Jag får en text

Min väninna som inspirerade till reflektionen den här veckan skickade med en text skriven av Franciskanermunken Richard Rohr. Den tar upp bibelns skapelseberättelse med orden att vi är skapade till Guds avbild, att vi är skapade i kärlek och ur kärlek. Där finns också orden om ”illusionen av separation”, den som börjar i bilden av synden. Att vi alla är syndiga, syndfulla varelser och separerade (från Gud).

 Som jag tolkar orden om att vara skapad i kärlek så behöver jag alltså inte älska mig själv för jag är redan älskad! Älskad, hållen och buren av en oändlig källa där vi alla är ett. För mig står den här källan fri från mina associationer till ordet kärlek. Thich Nath Hanh talar ofta om att vara inter-dependent, ömsesidigt beroende. Jag märker att jag vill det, jag vill våga vara ömsesidigt beroende av dig och av oss. Det kommer också en tanke att när jag vågar vara ömsesidigt oberoende då är jag fri. 

Vad väcker orden i dig?

Jag märker att jag skulle kunna utforska det här längre men jag väljer att stoppa här. I min nyfikenhet undrar jag vad orden om Att älska sig själv och självkärlek väcker i dig? Och vad skulle det innebära för dig om vi (på ett plan) är ETT? ”Oneness” utgör grunden för yogafilosofi och olika religioner berättar om och bygger på just den känslan av sammanhang och samhörighet.

Tack för alla fina ord om vibrationer och Vattenboken förra veckan! Det gör mig inspirerad att fortsätta utforskandet i den här formen. 

Dela gärna inlägget om du har någon vän som är intresserad!

Handstickade schalar
Handstickade, lätta och ljuvliga schalar som Du kan beställa nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen