Bakom kulisserna

bakomkulisserna
Jag blir inspirerad att städa även bakom kulisserna.
Min boksamling

Du består av en mängd olika ämnen, kommer från olika delar av mitt liv och avspelar många årtionden. Du bor i min bokhylla, bakom kulisserna i mitt höga köksskåp, i det lilla skåpet ovanför kylen och (en mindre del) på hyllan i hallen.  Här finns bra och dåliga romaner, facklitteratur inom psykologi och yoga, poesi, böcker om kreativitet, kokböcker. De flesta har jag köpt själv, några få har jag fått i present och i stort sett alla har jag läst minst en gång. Jag har betraktat alla av er som vänner och vägledare och ni har kommit i min väg när jag har behövt er. För det vill jag säga Tack från hela mitt hjärta! 

Konsten att städa?

Jag fick en insikt när jag hörde orden om att organisera, förvara bättre, lägga undan bara är ett till sätt att skjuta undan problemet och lägga locket på. För mig handlar det om att upptäcka om jag fortfarande har någon relation till de här föremålen. Gör de mig glad när jag tar upp dem och håller dem i handen? Eller har de bara blivit kvar och samlar damm i sin undanskymda tillvaro? Kan det vara så att de ger mig dåligt samvete, att jag kunde ha sålt eller gett bort dem när de var mer aktuella.  

Marie Kondés filosofi
Det Marie Kondé pratar om är att skapa ett hem och en tillvaro där du trivs och mår bra. Där ditt hem och dina saker avspeglar den du är och vill vara. Jag personligen ägnar mycket mer tid åt att skärskåda mitt inre och att träna min fysiska kropp än åt att ta itu med det som finns i skåp och lådor, i vinds- och källarförråd. Eftersom jag leder yoga hemma varje vecka och därför behöver rena avskalade ytor kan en besökare uppleva mitt hem som befriat från saker, luftigt och harmoniskt. Men, det är alltså inte hela sanningen. 
Vad skulle det ge mig att rensa bakom kulisserna?

Det första som kommer till mig är en känsla av befrielse! Jag har gått från att ha 3000 ”vänner” år 1995 till ca 400 nu. Av dessa är det många som tillhör tidigare perioder och intressen. Att lägga ut alla böcker på golvet i vardagsrummet skulle hjälpa mig att se vilka delar av mitt liv som jag är färdig med. Nästa steg, enligt Kondés metod, är att ta upp volym för volym och känna efter: känner jag glädje/ känner jag ingenting. Därefter sortera i högar: behålla, ge bort eller slänga i sopsorteringen. Vid tanken på det här börjar jag känna ännu mer förväntan och glädje. Jag ser överskådliga, vackra bokhyllor där varje välvald volym får fylla sin plats, och jag vet att det inte finns några kvarvarande frågetecken eller tveksamheter. 

Ytan avspeglar ditt inre

Det är ingen slump att det här behovet kommer upp nu, inte heller att Konsten att städa passerade i mitt flöde. 
Varje gång jag rensar ut i det yttre sätter det igång en inre process. Nu tror jag att det handlar om att ha fyllt 60 år och behöver fundera på hur jag vill att resten av mitt liv ska te sig. Vad är viktigt och vad vill jag ha mer av? Vilken typ av människor vill jag omge mig med för att fortsätta växa? Hur många saker behöver jag? Vilka föremål ger mig en känsla av frid, skönhet eller förundran? 

Att lyfta blicken

Min personliga städning är en del i ett nödvändigt uppgiften att  minska den påverkan som jag har på vårt klimat. Det är lättare att vara noga med nyinköp när du vet vad du har och därmed ser vad du behöver. Du kan hjälpa någon att köpa begagnat genom att ge bort eller sälja det som du växt ifrån. 
Det känns som en balansgång att skriva det här utan att skuldbelägga. Dåligt samvete leder varken dig eller mig till klokare och mer långsiktiga livsval. Ta dig själv i handen och gör så gott du kan, tillsammans gör vi skillnad. 

Vad vill du göra? Och vad har du gjort som fungerar?

Skriv gärna en rad, jag läser allt. Före och efter-bilder är också väldigt spännande. 

Ps Kort sammanfattning: Marie Kondés ordning för städning är Kläder, böcker, papper, diverse saker, allra sist foton och personliga brev. Lägg allt från samma kategori oavsett var det finns i huset på golvet och ta varje sak i handen. Känn efter, välj och ge det du väljer att behålla en plats i ditt hem. Låt det ta tid. 

yinyoga retreat 20 nov 2021
Retreat yinyoga 20 nov kl 10-16. Läs mer om yinyoga här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Denna hemsida använder cookies. Tryck för att godkänna.  

Rulla till toppen